Burgerschap & persoonsvorming

Het lezen van boeken is niet alleen goed voor de taalontwikkeling maar ook kan het lezen van fictie bijdragen aan de ontwikkeling van gevoelens van empathie (Mumper & Gerrig, 2016: De Mulder et al, 2017: Leesmonitor). Door het lezen van verhalen krijgt de lezer inzicht in andere werelden. Lezen is reizen door je geest. De lezer kan zich identificeren met een personage of juist niet. Je stelt door lezen constant je wereldbeeld bij. Boeken helpen kinderen bij hun identiteitsontwikkeling, wie ben ik en wie wil ik zijn?


Fictie en non-fictie biedt inspirerende contexten over burgerschapsvorming ( bv mama is minister president). Door over deze boeken te praten wordt bijgedragen aan de ontwikkeling van kritische denkvaardigheden en mondelinge taalvaardigheid. 


Boek-gedoe helpt scholen en organisaties bij het kiezen van geschikte kinderboeken over identiteitsontwikkeling en burgerschapsvorming.


Boek-gedoe voert deze literaire gesprekken over burgerschapsvorming en identiteit aan de hand van goede kinderboeken met relevante (maatschappelijke) onderwerpen en verhaallijnen met kinderen van de basisschool, mbo-leerlingen, vmbo-leerlingen, pabo-studenten, laaggeletterden en nieuwkomers.


Boek-gedoe traint leerkrachten, docenten, NT2-docenten, pedagogisch medewerkers, en jongerenwerkers om deze literaire gesprekken over burgerschapsvorming en identiteit aan de hand van goede kinderboeken met relevante (maatschappelijke) onderwerpen en verhaallijnen te kunnen voeren.