Voorlezen en verhalen vertellen

Kinderen die worden voorgelezen zijn beter in taal én houden later zelf ook meer van lezen waardoor ze weer beter in taal zijn (Meer voorlezen, beter in taal, Stichting Lezen, 2021). Een voorsprong voor het leven. Voorlezen is ook een fijne activiteit en bevordert de affectieve relatie tussen ouder en kind. 


Boek-gedoe geeft ouders voorlichting over voorlezen, interactief voorlezen en het kiezen van geschikte voorleesboeken voor schoolgaande en nog-niet-schoolgaande kinderen. Dit kan op voorlichtingsavonden van het consultatiebureau, in buurt- en wijkcentra, op scholen en bij de kinderopvang.


Dagelijks voorlezen hoort uiteraard op het rooster te staan in het onderwijs, ook in de bovenbouw. Het vertellen van een verhaal is ook erg leuk om te doen en wordt door (school) kinderen zeer gewaardeerd. Op de kinderopvang is het ook fijn om voorgelezen te worden. Het vertellen van (spannende) verhalen is ook een leuke activiteit bij verenigingen.


Boek-gedoe geeft trainingen in het voorlezen en vertellen van verhalen aan groepen kinderen voor diverse doelgroepen. Er is aandacht voor: hoe doe je dat goed voorlezen (ook van prentenboeken), en wat zijn geschikte voorleesboeken? De training verhaal vertellen geeft inzicht in hoe je een verhaal opbouwt én oefent het vertellen van een verhaal.


Boek-gedoe geeft een training voorlezen in het kader van de Voorleeswedstrijd aan een basisschool klas.