Leesrijke omgeving

Een leesrijke omgeving is ook meteen een taalrijke omgeving want: meer lezen beter in taal (Stichting Lezen, 2021). Lezen op de basisschool moet een feestje zijn. Wanneer kinderen het lezen van boeken fijn vinden om te doen worden ze beter in taal (begrijpend lezen, woordenschat), wanneer ze beter zijn in taal vinden ze lezen nog leuker.


Leesplezier en taalontwikkeling gaan samen op. 

Meer lezen betekent ook een levensrijke omgeving want: meer lezen, is meer van de wereld “zien”.

Via de verhalen in de boeken kom je in andere werelden, je kunt reizen zonder van je stoel af te komen.


Leesplezier is het fundament van taalontwikkeling en levenservaring, en daarom is de leesbevordering van Boek-gedoe gericht op het ontwikkelen van leesplezier.


Leesplezier groeit wanneer de leerkrachten kinderen de juiste boeken kunnen aanreiken. Er moet een aanbod zijn van goede kinderboeken op school. Dat kan via de Bibliotheek op school of via een andere organisatie (vraag naar onze samenwerkingspartner). Vrij lezen moet geen incidentele aangelegenheid zijn maar moet een vaste plek op het rooster hebben. Er moet in alle groepen worden voorgelezen.


De leerkracht moet uitstralen dat het lezen van boeken leuk en belangrijk is, want dat is het ook. De leerkracht moet ook kunnen overbrengen wat boeken kinderen kunnen brengen. En moet kinderen het juiste boek aan kunnen reiken. Daarom moet een leerkracht goed op de hoogte zijn van het boekenaanbod, de leerkracht moet literair competent zijn. 


Boek-gedoe helpt scholen en gezinnen bij het creëren van een rijke leesomgeving.


Boek-gedoe traint leerkrachten in literaire competentie.